RAK KOŽE NAJČEŠĆI OBLIK: PREPOZNAJTE SIMPTOME NA VRIJEME

Rak kože najčešći je oblik raka, međutim, nisu svi oblici ove bolesti smrtonosni. S druge strane, melanom je najpoznatiji oblik raka kože, no u stvarnosti je riječ o “samo“ pet posto slučajeva raka kože. Njegova opasnost leži u kasnom otkrivanju, što u 80 posto slučajeva završi smrću.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132 000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41 .000 osoba. U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste između tri i sedam posto godišnje,piše Kurir.

Lice melanoma

Melanom je maligni tumor koji se može razviti unutar već postojećeg madeža u 30 posto slučajeva ili pak de novo na normalnoj koži. Najuobičajenija mjesta nastanka melanoma jesu trup kod muškaraca i noge i trup kod žena. Kad se dijagnosticira u ranoj fazi liječenje je moguće to kirurškom ekcizijomno ako je melanom ustanovljen u kasnijoj fazi, može dovesti do širenja na unutarnje organe i završiti lošom prognozom. Stoga je prevencija jedini konkretan i učinkovit način borbe protiv melanoma.

Značajke neobičnih madeža koje ukazuju na melanoma ili druge oblike raka kože utvrđuju se prema mnemoničkom pravilu ABCDE kojeg je razvila Američka akademija za dermatologiju:

A označava asimitrični oblik – madež je nepravilnog oblika
B označava nepravilni rub – madež ima nepravilan i nazubljen rub
C označava promjenu boje – izraslina ima više boja ili je boja nejednako raspoređena
D označava promjer – madež je veći od 6 mm.
E označava promjenu u madežu – promjene koje se mogu pojaviti nakon nekog vremena, npr. madež koji s vremenom raste ili mijenja boju i oblik, a na madežu se nakon izvjesnog vremena mogu pojaviti novi znakovi i simptomi kao što su svrbež i krvarenje
Druge sumnjive promjene na madežu su:

ljuskavost

svrbež

širenje pigmenta iz madeža u okolnu kožu

pojava iscjetka ili krvarenja

Izgled kancerogenih (zloćudnih) madeža je vrlo različit. Kod nekih se javljaju sve gore
navedene promjene, dok drugi mogu imati samo jednu do dvije neobične značajke.

Kako se mogu zaštititi od melanoma?

Ograničite izlaganje suncu na 15 minuta dnevno bez zaštite (što je otprilike dnevna količina koju preporučuju liječnici kako bi naše tijelo stvorilo potrebnu količinu vitamina D), izbjegavajte sunčanje u solariju (solarij povisuje rizik od melanoma za 74 posto), redovito nanosite kremu sa zaštitnim faktorom – pa čak i zimi, te redovito provodite samopreglede.

Prema najnovijem istraživanju, oko 56 posto kožnih tumora otkrije se tijekom dermatološkog pregleda čitave kože. Vrlo malen broj melanoma broj otkrivaju sami pacijent

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*