Pila je vodu sa limunom na prazan stomak, evo šta se desilo: Niste ni slutili, odmah ćete probati isto!

Način na koji počinjete jutro postavlja raspoloženje za cijeli dan. Pored uravnoteženog doručka stručnjaci jednoglasno preporučuju i ispijanje čaše tečnosti 30-40 minuta pre obroka: ovo pomaže u „pokretanju“ tijela i prilagođavanju produktivnom danu.

Najlakša opcija je voda, ali možete odabrati i nešto zanimljivije. Neki od najpopularnijih aditiva za vodu su jabukovo sirće i limunov sok. Šta je od toga korisnije i kome su takva pića u principu kontraindikovana, pročitajte u nastavku.

Sok od limuna

Limun je odličan izvor vitamina C, moćnog prirodnog antioksidansa. Štiti tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, spriječava upalne reakcije, usporava procese starenja, hidrira kožu i daje joj prirodni sjaj. Pored toga, limunska pulpa (a stručnjaci preporučuju kuvanje limunske vode sa pulpom) sadrži veliku količinu fitonutrijenata i vlakana. Limun je bogat pektinom, koji je neophodan za održavanje pravilne ravnoteže crevne mikroflore i rast „dobrih“ crevnih bakterija.Voda sa limunom pomaže u detoksikaciji tela, posebno kada se pije na prazan stomak, i ima moćna antimikrobna i antivirusna svojstva.

Jaukovo sirće

Jabukovo sirće je snažno antibakterijsko sredstvo, sprečava rast patogenih mikroba u tijelu i akumulaciju lipopolisaharida. Ovi toksini, nalazeći se u crijevima, izazivaju upalne procese i mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne bolesti. Sirće razlaže proteine na njihove sastavne djelove – aminokiseline. Aminokiseline pomažu u upravljanju hormonima stresa. Tokom razgradnje proteina nastaje triptofan koji oslobađa naš glavni izvor energije i radosti – serotonin. Ovaj „hormon sreće“ pomaže vam da se opustite i poboljšate svoje raspoloženje. Jabukovo sirće poboljšava varenje, normalizuje rad crijeva i ubrzava metabolizam. Kada se razblaži u vodi i uzima prije obroka, sirće može spriječiti pojavu kiseline i izjednačiti pH u tijelu – posebno važno za one koji zloupotrebljavaju kafu ili jedu puno slatkiša,piše Kurir.

Šta je korisnije?

Ako uporedimo broj svojstava korisnih za tijelo, jabukovo sirće nesumnjivo vodi. Sirćetna kiselina efikasno djeluje na sve tjelesne sisteme, pomažući u rješavanju velikog broja različitih zdravstvenih problema i pružajući prevenciju bolesti. Međutim, sirće je agresivnija supstanca od limuna, pa je kontraindikovano za ljude sa nizom gastrointestinalnih bolesti, kao i za ljude sa osjetljivom sluznicom želuca ili crijeva. Limun je blaži, ali manje efikasan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*