Pet razloga zašto biste trebali jesti kikiriki

Kikiriki je odlična zdrava opcija za grickanje kao bogat izvor proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, vlakana i masnih kiselina. Osim što tijelu daje energiju, smanjuje i rizik od kroničnih bolesti.

Poboljšava zdravlje srca

Konzumacija kikirikija pomaže kod reguliranja razine kolesterola. Nekoliko istraživanja pokazalo je da kikiriki pomaže i kod snižavanja razine krvnog tlaka, piše Times of India.

Također, sadrži antioksidanse poput resveratrola i aminokiselina koji štite arterije od nakupljanja masti, kolesterola i drugih štetnih tvari.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Kikiriki se smatra zdravim međuobrokom za dijabetičare jer ima puno hranjivih tvari i ne sadrži nezdrave masti pa održava razinu šećera u krvi pod kontrolom. Također sadrži magnezij koji pomaže regulirati inzulinske reakcije u tijelu.

Pomaže kod smanjenja upala

Kao odličan izvor zdravih masnoća koje potječu od oleinske kiseline, istog spoja koji se nalazi u maslinovom ulju, kikiriki pomaže u borbi protiv upala i slobodnih radikala u stanicama.

Pomaže u prevenciji nekih vrsta raka

Istraživanja su pokazala da jedenje kikirikija može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Naime, sadrži značajnu količinu proteina, vitamina E i odličan je izvor resveratrola za kojeg se kaže da smanjuje rizik od raka.
Pomaže kod mršavljenja

Kikiriki ima visoki udio proteina i vlakana koji pomažu u reguliranju težine. Proteini pomažu u podizanju energije, a vlakna povećavaju razinu sitosti u tijelu prneosi “N1“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*