PARADAJZ ŠTITI OD BOLESTI KOJA KOSI ŽIVOTE: Evo i koliko smijete da jedete crvenog mesa i mesnih prerađevina

Srčane bolesti su veoma rasprostranjene na Balkanu, a pojedine namirnice, među kojima i paradajz, smanjuju rizik od obolijevanja!

Srčane bolesti jedan su od najučestalijih bolesti i vodeći uzrok smrtnosti među balkancima. Dobra vijest je da postoje faktori obolijevanja od ovih bolesti na koje možemo da utičemo, a jedan od njih je i ishrana.

U meta-analizi koja je objavljena u stručnom časopisu Kardiovaskularna istraživanja, naučnici sa Univerziteta u Napulju su istraživali vezu između srčanih bolesti i hrane.

Preciznije, analizirali su kako meso, jaja, mliječni proizvodi, orašasti plodovi i žitarice utiču na zdravlje srca.

Ono što nije iznenađujuće je da je ishrana bogata povrćem, sa smanjenim unosom mesa, povezana sa nižim rizikom umiranja od srčanih bolesti. Međutim, ova analiza otkrila je i jednu interesantnu stvar – koje konkretno namirnice pomažu u snižavanju rizika oboljevanja od koronarnih srčanih bolesti i kardiovaskularnih bolesti.

“Kada je riječ o povrću, redovno konzumiranje zelenog povrća i paradajza povezano je sa 17 odnosno 10 odsto manjom stoplom obolijevanja od koronarnih srčanih bolesti”, napisali su naučnici, prenosi “Novi“.

Paradajz je bogat antioksidantom koji se zove likopen, a za koji je ranije dokazano da poboljšava vaskularnu funkciju i štiti od srčanih bolesti.

Osim toga, smanjivanje unosa zasićenih masti i njihova zamjena mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinovom ulju, takođe smanjuje rizik obolijevanja od srčanih bolesti.

U jednoj evaluaciji, naučnici su utvrdili da je povećanje konzumiranja maslinovog ulja od samo pet grama, povezano sa sedam odsto manjom stopom koronarnih srčanih bolesti, četiri odsto manjom stopom obolijevanja od srčanih bolesti i osam odsto manjom smrtnošću od ovih bolesti.

Naučnici su utvrdili da je konzumiranje najmanje dvije porcije povrća dnevno povezano sa 34 odsto manjim rizikom umiranja od srčanih bolesti, a zeleno povrće i i paradajz imaju najviše pozitivnih efekata.

Takođe, zdravlju srca doprinosi i smanjen unos crvenog mesa i mesnih proizvoda, a stručnjaci savjetuju da se ne unose više od dvije porcije ovih namirnica sedmično, piše “Mondo”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*