OVO JE JEDNA OD NAJBRŽIH DIJETA NA SVETU: Plan ishrane uz koju ćete imati 10 kg manje za samo 30 dana

Brazilska dijeta je niskokalorična, ali visokonutritivna. Autori ove dijete preporučuju unos zdravih i neprocesuiranih namirnica, te pametnu ishranu i kontrolisanje porcija.

Takođe, princip brazilske dijete je da omogući brz gubitak kilograma kroz period od mesec dana.

Brazilska dijeta

Brazilska kuhinja je nastala kombinacijom tradicije i relativno novih jela europske i američke recepture.

Brazil obiluje svežim voćem i povrćem, te ima dugu ribarsku istoriju. Brazilska dijeta kombinuje upravo to, svežu i neprocesuiranu hranu, te kvalitetne sveže namirnice.

Glavni principi brazilske dijete su:

– jesti 5 puta dnevno, ali u odmerenim porcijama,

– biti svestan kalorija, ali ih ne brojiti opsesivno,

– ukinuti svu procesiranu i konzervisanu hranu,

– ne piti alkohol,

– ne piti slatka i gazirana pića,

– razumeti razliku između prave gladi i žudnje za hranom,

– piti puno vode, barem 6 čaša dnevno,

– jesti sveže voće i povrće,

– ne jesti 12 sati između poslednjeg jela pre spavanja i doručka

Kod brazilske dijete je važno razumno kontrolisanje porcija. Proteini i ugljeni hidrati koje stavite na tanjir ne bi trebali da budu veći od zatvorenog dlana jedne ruke. Izvan toga se ne broje prilozi poput voća i povrća. Trebali biste da jedete tri glavna obroka u danu, a između da uključite dve užine, piše wanted.mondo.rs.

Verovatno ćete u toku dana osetiti glad, ali razmotrite jeste li stvarno gladni. Ako ste jeli u poslednjih sat ili dva, verovatno se ne radi o pravoj gladi. Ako vam je pao šećer u krvi, pojedite šaku orašastih plodova ili voćku. Ako niste jeli više od 4 sata, verovatno se radi o pravoj gladi.

Uz ove osnovne principe, preporučuje se lagano dnevno vežbanje u trajanju od 30 minuta. To može da uključuje:

hodanje,

trčanje,

plivanje

Jelovnik

Najjednostavnija brazilska dijeta se sastoji od sedmodnevnog programa koji možete da sprovodite 3 – 4 nedelje. Preporučeni plan možete da modifikujete zavisno od toga šta volite, ali se pridržavajte osnovnih principa.

Za vegetarijanski oblik brazilske dijete možete meso i ribu da zamenite sojom ili seitanom. Ipak, dijete su posebno izračunate i izbalansirane prema potrebnim dnevnim unosima raznih namirnica koje su nam potrebne.

Za sada, dijetalni planovi brazilske dijete postoje u mesnoj verziji, a ako želite vegetarijansku verziju posavetujte se sa specijalistom nutricionistom. Takav stručnjak može potvrditi da unosite pravilnu i potrebnu količinu svih hranjivih sastojaka.

Ponedeljak

Doručak – limunada, 1 banana i 1 jabuka, Užina – čaša soka od narandže i šaka badema, Ručak – zelena salata, 100 grama kuvane piletine i 2 kuvana krompira, Večera – sveže kuvano povrće i 200 grama bele ribe, Pre spavanja – 1 tost i voćka po želji.

Utorak

Doručak – čaša soka od jabuke i tvrdo kuvano jaje, Užina – šaka badema, Ručak – 100 grama kuvane ribe i dva kuvana krompira, Večera – kuvano povrće, 100 grama mesa i salata po izboru, Pre spavanja – šejk baziran na raznom povrću i orašastim plodovima.

Sreda

Doručak – šoljica mleka i 1 tost, Užina – 100 grama mladog sira, Ručak – 100 grama riže, salata od kupusa začinjena sokom od limuna, Večera – 100 grama mesa i zelena salata, Pre spavanja – čaša soka od jabuke i šačica badema.

Četvrtak

Doručak – 60 grama svežeg ananasa ili manga, voćni sok, Užina – limunada i tost, Ručak – 100 grama kuvanog mesa, komad sira i narandža, Večera – 2 kuvana krompira i salata od šargarepe začinjena uljem, Pre spavanja – proteinski šejk s povrćem i bademima.

Petak

Doručak – limunada i šaka badema, Užina – 1 jabuka i 1 narandža, Ručak – 150 grama ribe i 2 kuvane šargarepe, Večera – 1 tanjir supe od šampinjona i komad hleba, Pre spavanja – 2 keksa i sok od jabuke.

Subota

Doručak – 1 banana i 1 narandža, Užina – šaka badema, Ručak – 100 grama mesa i salata od kupusa, luka i soka od limuna, Večera – 1 tanjir riblje super ili supe od povrća, komad hleba i zelena salata, Pre spavanja – 1 čaša soka od jabuke.

Nedelja

Doručak – 1 banana i limunada, Užina – salata od cvekle, Ručak – 100 grama pečenih šampinjona i mešana salata, Večera – 150 grama ribe, sveže kuvano povrće i tost, Pre spavanja – 2 čajna keksa i sok od jabuke.

Iz ovog dijetalnog plana je vidljivo da se u brazilskoj dijeti nalazi puno svežeg voća i povrća. To su osnovne namirnice koje kroz period pridržavanja dijete pružaju dovoljno vitamina i nutrijenata.

Rezultati

Na početku režim ishrane može biti nov i težak, ali nemojte da odustanete. Najpametniji potez bi bila kontrola kod lekara pre započinjanja dijete, posebno štitne žlezde i nivoa šećera u krvi. Uz novu prehranu, za dobre rezultate trebate i vežbati, ali lagano.

Uz sve mere predostrožnosti i pridržavanje pravila, rezultati su više nego dobri. Možete izgubiti do 10 kg u mesec dana, a to naravno zavisi od vaših želja i mogućnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*