Ovaj začin će vas očistiti od svih virusa i bakterija

Karanfilić ili klinčić je specifična začinska vrsta drveta koje raste u tropskim krajevima Azije. Riječ je o zimzelenom drvetu koje je visoko 12 metara, a sušenjem cvjetova nastaje aromatični začin.

Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji i najvažniji je fenolni spoj eugenol (76,8 posto), i beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto).

Obiluje fenolnim spojevima, eteričnim uljem, te je nakorisniji kuhan, a ima nešto vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća, piše “Srbija Danas“.

Stručnjaci mu pripisuju i brojne druge pozitivne efekte na organizam. Njegovo ulje se koristi u antiparazitnom čišćenju probavnog trakta jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, efikasan je protiv Kandide i drugih gljivica, kao i bakterija, te streptokoka. Djeluje kao antihistaminik, te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju visokog pritiska i holesterola u krvi. Ublažava bol, naročito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.

Primjena mu je u prehrambenoj industriji jer čuva hranu od truležnih procesa, te u dijetetici kod brojnih zdravstvenih tegoba”, kaže nutricionista Olja Martinić i dodaje:

“Eugenol jača imunitet i ima jako protivupalno djelovanje, pa je u tom smislu karafilić namirnica doprinosu boljem zdravlju. Ima i antikancerogeno djelovanje. Kod kuhanja je jako važno da ga ne raskuhate, i pritom je temperatura puno bitnija od vremena kuhanja.

Nutricionista Branimir Dolibašić dodaje da je velika njegova primena u preparatima za spoljšanju upotrebu, kao eterično ulje, sastojak kreme ili ulje.

Sušene pupoljke stavite u vodu na 60 Celzijevih.

Čim osetite jak miris znači da je pustio svoja esencijalna ulja i da je gotov.

Ostavite da se ohladi i spreman je za upotrebu.

U stomatologiji ima primjenu zahvaljujući antiseptičkim i analgetičkim učincima takođe za spoljnu primjenu. Naime, u pojedinim zemljama stomatolozi upotrebljavaju njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije. Riječ je o supernamirnici punoj antioksidativnih i protivupalnih sastojaka, a kao začin odlično se slaže s mesom ili ribom te u varivima, kaže on.

Stručnjaci naglašavaju da ga zbog snažne arome ne treba jesti puno.

Tajna je u umjerenosti

– Intenzivna organoleptička svojstva ‘čuvaju’ nas od pretjerivanja konzumiranja hrane. Ona količina koju dodajemo u kompot ili čaj je nekoliko karanfilića na 1-2 litre tečnosti – kaže nutricionista Olja Martinić.

– Kao i druge biljne materije, karanfilić nije lijek. Ima blago stimulatorno djelovanje. Treba znati njegovo mjesto. Puno više se koristi u obliku ulja, a manje kao začin, što je šteta jer može značajno da poboljša ukus hrane. Recimo, svježi sir začinite karanfilićem i dobićete sasvim novi ukus. Možete ga dodavati i sladoledu – zaključio je Dolibašić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*