Namirnica koja značajno može smanjiti loš holesterol

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama.

Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Holesterol se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porijekla, ali i u našim ćelijama.

Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalijepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput šloga, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane.

LDL je tzv. loš holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,55-4,53 mmol/l

HDL je tzv. dobar holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,03-1,55 mmol/l

Povišene vrijednosti LDL holesterola najvićim dijelom su uzrokovane nepravilnom ishranom i stresom, dok povišen HDL uglavnom je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti.

Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg holesterola u pitanju.

Britanska zdravstvena organizacija ju je ocijenila kao “savršenom namirnicom” za zdrave krvne sudove. To je soja.

Najnovije sprovede studije su pokazale da soja može da smanji nivo lošeg holesterola za 3 odsto! Možda vam brojka deluje zanemarljivo, ali je to izuzetno značajno za naš organizam.

Naučni časopis The Journal of Nutrition objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja. Naime, unos 25 grama dnevno ove namirnice tokom šest nedjelja, može da snizi loš holesterol u krvi za 3 do 4 odsto.

Ljekari je posebno preporučuju ženama nakon menopauze. U tom periodu raste nivo lošeg holesterola, a izoflavoni (biljni sastojci u soji) imitiraju ulogu estrogena.

Soja je sjajna zamjena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina koje povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi.

Pored toga, soja obiluje biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. U ishranu možete uvrstiti mlijeko i sir od soje, ali i cerealije i sojino zrno, pišu Novosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*