Krvni ugrušak može biti koban, znakovi koji ga otkrivaju

Opasna vrsta ugrušaka naziva se dubokom venskom trombozom (DVT).

Posebno je opasno kada se krvni ugrušak kreće i dođe do pluća ili srca.

Krvni ugrušci nakupine su krvi koje su se, slikovito rečeno, promijenile iz tekućeg stanja do stanja u obliku gela. Najčešće ne štete zdravlju, jer štite tijelo od krvarenja u slučaju porezotina. Međutim, kad se krvni ugrušci pojave duboko u venama, mogu biti opasni.

Opasna vrsta ugrušaka naziva se dubokom venskom trombozom (DVT). Posebno je opasno kada se krvni ugrušak kreće i dođe do pluća ili srca.

Iako je DVT dobroćudna bolest, može izazvati plućnu emboliju koja može završiti smrću ili kroničnu vensku insuficijenciju (nedostatnu funkciju protoka u venama). Površinska tromboza može također uzrokovati stvaranje plućnih embolusa no oni neće biti smrtonosni.

Donosimo najčešće simptome na koje trebate obratiti pažnju.

1. LUPANJE SRCA

Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osjećati pritisak u plućima. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskom razinom kisika u plućima. Zbog toga, srce pokušava nadoknaditi nestašicu kisika i počne raditi sve brže i brže što prepoznajemo kao jače lupanje srca.

2. KRATKOĆA DAHA

Ako ste odjednom primijetili da vam je vrlo teško duboko udahnuti, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

3. KAŠLJANJE BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako ponekad imate neočekivane napade suhog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u prsima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete također iskašljavati sluz, pa i krv.

4. BOL U GRUDIMA

Ako osjetite bol u prsima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije. Ta je bol obično oštra, pa lako možete pomisliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da plućna embolija uvijek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebali biste nazvati hitnu odmah, jer posljedice mogu postati kobne.

5. JAKO CRVENILO NA NOZI

Crvene ili tamne točke na koži, koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u nozi. Također, možete osjetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istežete prste prema gore.

6. BOL U RUCI ILI NOZI

Iako je obično potrebno imati nekoliko simptoma za dijagnosticiranje krvnog ugruška, nepogrešiv znak te ozbiljne bolesti koju možda imate je bol. Bolovi iz krvnog ugruška mogu se lako zamijeniti grčem mišića, ali takva vrsta boli češće nastaje kada hodate ili savijate noge.

7. OTEKLINA

Ako ste odjednom primijetili da je jedan od vaših gležnjeva otečen, to može biti upozoravajući simptom krvnog ugruška. Ovo se stanje smatra hitnim slučajem, jer se ugrušak može osloboditi u bilo kojem trenutku i doći do jednog od vaših organa.

8. CRVENE MRLJE NA KOŽI

Jeste li primijetili crvene pruge koje se iznenada pojavljuju duž vaših vena? Osjećate li toplinu kad ih dodirujete? To su upozoravajući znakovi i potrebna vam je hitna medicinska pomoć.

9. POVRAĆANJE

Povraćanje može biti znak krvnog ugruška u trbuhu. Ovo se stanje naziva mezenterijska ishemija (prekid krvnog protoka u crijevima uslijed embolije ili tromboze), i obično je povezana s teškom boli u području abdomena. Ako crijeva ne dobivaju dovoljno krvi, možete osjetiti mučninu i imati krv u stolici.

10. POTPUNO ILI DJELOMIČNO SLJEPILO

Gubitak vida smatra se hitnim slučajem, pogotovo ako imate takve dodatne simptome kao vrtoglavicu i probleme s održavanjem ravnoteže.

Liječenje

Površinska tromboza ne zahtijeva posebno liječenje osim olakšavanje simptoma; stavljanje toplih obloga preko zahvaćenih vena i uzimanje NSAID-a (nesteroidnih antiinflamatornih lijekova) protiv bolova i za smirivanje upale. Antibiotici nisu nužni, niti je potrebna hospitalizacija. Kod DVT-a bolesnik se odmah mora hospitalizirati jer je nužno spriječiti plućnu emboliju i kroničnu vensku insuficijenciju. Daje se heparin i bolesnik leži s povišenom nogom i eventualnim oblozima ako nema arterijske insuficijencije. Antibiotici se daju samo ako je prisutna i infekcija. Nakon heparina, prelazi se na oralnu terapiju varfarinom, a duljina uzimanja ovisi o svakom pacijentu, obično od 2 do 6 mjeseci. Kad se smanji edem, bolesnik treba nositi elastičnu čarapu pri hodu, kako bi se kontrolirao edem koji se može pojaviti tijekom hodanja. (Izvor: plivazdravlje.hr)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*