Kako treba jesti bijeli luk za maksimalno ljekovito dejstvo

U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa.

Svi znamo da je zdravo jesti bijeli luk, a sada znamo i kako treba da ga konzumiramo da bi iz njega izvukli ono najzdravije. Bijeli luk je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada smo prehlađeni ili imamo grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci.

U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih ćelija.

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali beli luk zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, piše portal “Zadovoljna“.

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva duguje moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.

Ovako treba jesti bijeli luk:

Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri čena bijelog luka.

Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije bijelog luka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*