Evo koji se hljeb smatra najgorim za osobe s visokim šećerom u krvi

Visok šećer u krvi ili hiperglikemija događa se kada se, zbog nedostatka inzulina u tijelu, u krvi nalazi previše šećera. Nekoliko faktora može doprinijeti tom stanju.

To su loš izbor hrane i pića, nedostatak tjelesne aktivnosti i bolest. Ako se ne liječi, hiperglikemija može dovesti do komplikacija koje utiču na vaše cjelokupno zdravlje, između ostalog na oči, bubrege, živce i srce, stoga je važno da pokušate sniziti šećer u krvi na umjeren nivo.

Iako su ugljeni hidrati nužni za pravilno funkcionisanje sistema, morate paziti koje vrste jedete, posebno ako patite od visokog šećera u krvi. Na primjer, najgori hljeb koji možete jesti je onaj od rafiniranih žitarica bez dodanih vlakana.

“Osobe s visokim šećerom u krvi trebale bi jesti hljeb bogat vlaknima, s najmanje tri grama vlakana po kriški. Kruh s dodatkom šećera takođe je problematičan jer može dodatno povećati šećer u krvi. Vlakna pomažu u stabilizaciji šećera u krvi”, kaže dijetetičarka i nutricionistica Lisa Young.

Postoje dvije vrste ugljenih hidrata: jednostavni i složeni. Jednostavni ugljeni hidrati sastoje se od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu kemijsku strukturu koja se sastoji od samo jednog ili dva šećera. Složeni ugljeni hidrati imaju složeniju kemijsku strukturu, s tri ili više povezanih šećera. Takođe im je potrebno duže za probavu, što znači da imaju manji neposredni uticaj na šećer u krvi.

Međutim, iako su složeni ugljeni hidrati naizgled bolji za slučaj porasta šećera u krvi, Harvard T.H. Chan School of Public Health navodi da je glikemijski indeks važan pri upravljanju nivoom šećera u krvi.

Glikemijski indeks (GI) mjera je koliko brzo određena hrana može dovesti do porasta šećera u krvi nakon jela na skali od 0 do 100. Obično hrana bogata vlaknima ne sadrži toliko probavnih ugljenih hidrata, pa usporava brzinu probave i uzrokuje postupniji i niži porast šećera u krvi. Zrna koja su mljevena i rafinisana, bez mekinja i klica, imaju viši glikemijski indeks od minimalno obrađenih cjelovitih žitarica.

Prema Harvardu, hrana s visokim glikemijskim indeksom, kao što je bijeli kruh, brzo se probavlja i uzrokuje značajne fluktuacije šećera u krvi. Takođe naglašavaju da konzumiranje mnogih namirnica s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do povećanog rizika za dijabetes tipa 2, bolesti srca i prekomjernu tjelesnu težinu.

Young predlaže zamjenu hljeba od rafinisanih žitarica hljebom od cjelovitog zrna, piše Index.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*