ELIKSIR ZDRAVLJA: OVA NAMIRNICA POMAŽE U ČIŠĆENJU ORGANIZMA OD TOKSINA, A JAČA I IMUNITET

, Image: 172614692, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Cvekla je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, zbog čega je mnogi svrstavaju u red namirnica koje se ne bi trebale isključiti iz ishrane.

Pravi je “eliksir zdravlja”, a nutricionisti je posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani, za čišćenje organizama od toksina i jačanje imuniteta.

Sadrži gotovo sve važne minerale – kalij, kalcij, fosfor, natrij, magnezij, željezo, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litij i brom, kao i vitamine C, B1, B2 i B12.

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cvekle sprječava gubljenje minerala iz kostiju i zuba, usporava starenje i pojavu ateroskleroze, te podstiče rad crijeva.

Zahvaljujući betaninu i betainu, pospješuje razmjenu materija, reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čuva krvne sudove i podstiče rad jetre.

Budući da sadrži veću količinu željeza i pigment antocijan koji joj daje crvenu boju, cvekla je izuzetno korisna u liječenju malokrvnosti.

Preporučuje se i u slučaju gripe, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo ljekovito povrće blagotvorno djeluje na nerve i rad mozga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*