Čaj koji bi se trebao piti svaki dan

​Kahetini u zelenom čaju sprečavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sistemu stvaranjem zaštitne pregrade u ždrijelu, pokazalo je posljednje istraživanje naučnika objavljenog u časopisu European Journal of Nutrition.

Epigalokatehin galat, kao glavna komponenta katehina iz čaja, ima protuvirusni učinak, fizički se vezuje za viruse i uklanja ih iz gornjeg respiratornog sistema.

Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija

“Epigalokatehin galat i epigalokatehin vezuju se za hemaglutinin na površini virusa pa na neuroaminidazu i tako sprečavaju hvatanje virusa za površinu ćelija, a time i infekciju gripom. Obzirom na dokaze, epigalokatehin galat, koji je ključna komponenta katehina iz čaja, pruža djelotvornu zaštitu od virusa gripa i adenovirusa, a mogao bi štititi i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi”, navodi se u objavljenim rezultatima istraživanja.

Rezultati ovog naučnog istraživanja provedenog u Japanu i SAD-u pokazuju da što je veća dnevna konzumacija katehina, to su izraženiji preventivni učinci na širenje virusnih respiratornih infekcija.

Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje zelenog čaja i konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i djelotvoran način sprečavanja širenja virusnih respiratornih infekcija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*