AKO VAS BOLE RAMENA, MOŽE BITI VRLO OZBILJNO: EVO KOJA OPASNOST VREBA IZA ĆOŠKA!

Osnovni preduslov za izlečenje karcinoma je njegovo otkrivanje u ranom stadijumu.

Isto važi i za rak pluća, a ako primijetite neke od ovih simptoma, ili u najgorem slučaju više njih, nemate šta odgađati odmah se obratite doktoru.

Depresija i česte promjene raspoloženja

Naučnici su ustanovili da se upravo rak pluća često povezuje s promjenama raspoloženja, pa su tako depresija, anksioznost, manjak energije pa i napad panike, letargija česti kod ove vrste raka. Uzrok povezanosti još nije poznat.

Bol u ramenu

Svjetski medicinski vodiči sada propisuju da svaki bol u ramenu zahtjeva obaveznu kompletnu radiološku dijagnostiku da bi se otklonila sumnja na karcinom pluća. Tako da, prije nego što biste započeli eventualnu fizikalnu terapiju, prvenstveno snimite rame.

Često obolijevanje

Ako ste često bolesni, imate grip ili bronhitis, prehlade, razlog može biti izrazito oslabljen imunitet.

Simptomi raka pluća su slični prehladi, gripu i infekciji,ali postoji razlika u učestalosti simptoma i u njihovom trajanju. Ako simptome imate duže vrijeme, obratite se bez odlaganja ljekaru, koji će vas dalje uputiti na neophodna ispitivanja.

Gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak težine

Ako konstantno mršavite i hrana vam nije ukusna, nužno je da otkrijete pravi uzrok tih promjena. One ponekad mogu biti potpuno bezazlene i prolaznog karaktera, ali ponekad mogu biti pokazatelj oboljenja, kao što je ovo – opasno i vrlo podmuklo.

Nenormalan rast dojki kod muškaraca

Povećanje dojki može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema, to može biti povećanja samo jedne dojke ili povećanje se može javiti u području oko bradavice.

Umor

Umor je također jedan od prvih simptoma raka pluća. Umor koji je uzrokovan kancerom ne prolazi bez obzira na sve što preduzmete. Ako ne ste odjednom umorni stalno, a da zato nemate objektivan razlog za to, obratite se ljekaru.

Bolni i zadebljani prsti

Zadebljanje vrhova prstiju i bol se mogu dogoditi iz više razloga, jedan od njih je rak pluća.

Kratkoća daha

Kratkoća daha povezana s raznim drugim bolestima, ali i sa rakom pluća. U slučaju da otežano dišete, naročito kada želite duboko udahnuti, odmah idite doktoru.

Slabost u mišićima

Neprestan osjećaj slabosti može biti jedan od prvih znakova raka pluća, posebno slabost koja se javlja u mišićima. Ako se umarate i na najmanje napore svakako se obratite ljekaru bez odlaganja.

Bol u prsima, ramenima, leđima i abdominalna bol

Čak kod 1 od 4 osobe bol u grudima se javlja kao prvi simptom raka pluća, osim toga javlja se bol u mišićima i napetost, te bol na području ramena, leđa ili abdomena. Plućna embolija je poremećaj koji nastaje nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo. prneosi “Hayat“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*