7 namirnica bogatih gvožđem

Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata u tragovima u ljudskom tijelu, neophodan za sintezu hemoglobina, koji je dalje odgovoran za isporuku kiseonika organima i tkivima.

Gvožđe doprinosi dobrom tonusu kože i utiče na stanje kose i noktiju. Za žene, dnevna norma ovog elementa je 18 mg. Nudimo popis namirnica bogatih gvožđem i drugim korisnim mineralima, pišu Nezavisne.

1. Ostrige

Porcija od šest ostriga sadrži 6 mg gvožđa, kao i 60 mg kalcijuma, 9 g proteina i samo 70 kalorija. Pored toga, ostrige su bogate cinkom koji pomaže jačanju imunog sistema. Međutim, ove delikatesne školjke su jak alergen, stoga budite oprezni.

2. Bijeli grah

Porcija od 100 grama obezbjeđuje dnevnu potrebu za dijetalnim vlaknima i sadrži 6 mg gvožđa i 1.100 mg kalijuma, čiji nedostatak dovodi do umora. Bijeli grah bogat je proteinima, kalcijumom, vitaminima B i antioksidansima. Ima delikatan, bogat ukus, pomalo podsjeća na krompir.

U konzervisanom obliku gubi se ukus pa se preporučuje upotreba suvih zrna. Prethodno natopljena preko noći, kuvaju se dok ne omekšaju od 40 minuta do sat i po. Kuvani bijeli grah dobar je kao jednostavan prilog mesu i u gustim čorbama, a od njega se može praviti i pire.

3. Goveđa džigerica

Sto grama ove namirnice sadrži oko 7 mg gvožđa. Ovo je jedan od prvaka u sadržaju vitamina B, ali i bogat izvor vitamina A i D. Što je najvažnije, ima malo kalorija – svega 170 kalorija. Prije pripreme preporučuje da džigerica odstoji u mlijeku nekoliko sati, što će je učiniti posebno mekom.

4. Sočivo

Gvožđa u 100 g sočiva ima gotovo 12 mg. Bogato je i drugim elementima u tragovima, uključujući magnezijum, koji je neophodan za pravilan rad srca i nervnog sistema. Sočivo je izvor triptofana, aminokiseline koja se u ljudskom tijelu pretvara u serotonin, zaslužan za dobro raspoloženje. Poput bijelog graha, sočivo sadrži veliku količinu vlakana – 12 mg na 100 g proizvoda.

5. Sok od paradajza

U poređenju sa drugim proizvodima, sadržaj gvožđa u soku od paradajza je nizak – 1 mg po čaši. Ali, dobar je izvor drugih elemenata u tragovima: hroma, molibdena i kobalta, neophodnih za tjelesni metabolizam. Čaša soka od paradajza sadrži 50% dnevnih potreba za organskim kiselinama.

6. Špinat

Što se tiče sadržaja gvožđa, špinat nadmašuje čak i sočivo – 13,5 mg na 100 g. Dodatni plus je nizak sadržaj kalorija (23 kcal). Bogata je i beta-karotenom (4,5 mg), koji povoljno djeluje ne samo na vid, već i na imuni sistem, te kalcijumom (106 mg), neophodnim za zdrave zube, kosti i mišiće.

7. Krompir

Jedan veliki pečeni krompir sadrži 3 mg gvožđa, veliku količinu vitamina C i B vitamina, koji su odgovorni za ćelijski metabolizam. Krompir je takođe dobar izvor kalijuma i minerala lakih za varenje, prenosi marieclaire.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*